Even voorstellen

Harrie van Grinsven

Mijn naam is Harrie van Grinsven (Nistelrode, 1952). Begonnen als biochemisch analist heb ik 37 jaar bij een farmaceutisch bedrijf gewerkt. Daar ben ik ook 25 jaar bedrijfsarchivaris geweest, heb in de archivistiek op landelijk niveau les gegeven en daarin examens afgenomen. Mijn belangstelling is breed.
Heemkunde, genealogie en geschiedenis zijn wel grote passies van mij.

In de  zeventiger jaren bezocht ik voor het eerst een archief om op zoek te gaan naar mijn voorouders. Later heb ik ook de stamboom van mijn vrouw uitgezocht. Mijn genealogisch onderzoek betreft vooral het noord-oosten van Brabant: de Meijerij, het Maasland, het land van Ravenstein en het Land van Cuijk.
(Klein)kinderen hebben er recht op te weten wie hun voorouders zijn. Wie waren zij? Waar kwamen zij vandaan en wat deden zij voor de kost? Het is soms flink puzzelen en fouten liggen, zeker met gevonden gegevens van internet, snel op de loer. Stamboomonderzoek is een boeiende vrije tijdbesteding waar maar geen einde aan komt. Naast de data voor het geraamte probeer ik ook ‘vlees op de botten’ te krijgen door naar meer gegevens over die voorouder te zoeken die mij een beter beeld van hem of haar geven. Wel past hier een waarschuwing vooraf: stamboomonderzoek is een ‘geslachtsziekte’ waar je nooit meer van af komt. Zo af en toe vlamt ‘die ziekte’ hier op en bezoek ik “voor snel herstel” het archief.
Heemkunde en geschiedenis zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geboren en getogen in Nistelrode was ik van 1978 – 1994 raadslid. In 1983 stond ik, met anderen, aan de wieg van Heemkundekring Nistelvorst en voel ik mij betrokken bij het wel en wee van deze vereniging en Brabants Heem. In 1979 publiceerde ik mijn eerste boekje. Nadien zijn er nog meerdere publicaties van mij geweest. Mijn artikelen over de meest uiteen-lopende onderwerpen verschenen in o.a. Gens Nostra, het Genealogisch Tijdschrift voor Oost-Brabant en in het jaarboekje van onze heemkundekring.