Even voorstellen

Harrie van Grinsven

Mijn naam is Harrie van Grinsven (Nistelrode, 1952). Begonnen als biochemisch analist heb ik 37 jaar bij een farmaceutisch bedrijf gewerkt. Daar ben ik ook 25 jaar bedrijfsarchivaris geweest, heb in de archivistiek op landelijk niveau les gegeven en daarin examens afgenomen. Mijn belangstelling is breed.
Heemkunde, genealogie en geschiedenis zijn grote passies van mij.

In de  zeventiger jaren bezocht ik het archief om op zoek te gaan naar mijn voorouders. Later heb ik ook de stamboom van mijn vrouw uitgezocht. Mijn genealogisch onderzoek betreft vooral N-O. Brabant: de Meijerij, het Maasland, het land van Ravenstein en het Land van Cuijk.

(Klein)kinderen hebben er recht op te weten wie hun voorouders zijn. Wie waren zij? Waar kwamen zij vandaan en wat deden zij voor de kost? Het is soms flink puzzelen en fouten liggen, zeker met snel gevonden gegevens van internet, op de loer. Stamboomonderzoek is een boeiende, eindeloze vrije tijdbesteding. Naast de data voor het geraamte probeer ik ook ‘vlees op de botten’ te krijgen door naar gegevens over die voorouder te zoeken die mij een beter beeld van hem of haar geeft. Wel past een waarschuwing vooraf. Stamboomonderzoek is een ernstige vorm van ‘geslachtsziekte’. Af en toe vlamt ‘die ziekte’ hier op en bezoek ik “voor snel herstel” het archief.

Heemkunde en geschiedenis zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geboren en getogen in Nistelrode was ik 16 jaar raadslid. In 1983 stond ik, met anderen, aan de wieg van Heemkundekring Nistelvorst. Ik voel mij betrokken bij deze vereniging en Brabants Heem.
In 1979 publiceerde ik mijn eerste boekje. Nadien zijn er meer publicaties van mij geweest. Mijn artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen publiceer ik nu als PDF.